Bunadsølv til Beltestakk - hva trenger du?
30.03.2017 13:44:00

Bunadsølv til Beltestakk - hva trenger du?

Mange lurer på hvilket sølv som hører til Beltestakken, og faktum er at i likhet med farger, bånd og broderier har du stor frihet til å velge akkurat det sølvet du synes er finest til DIN bunad. Vi har spurt en ekspert på Beltestakker hva du trenger av bunadsølv.

Borghild Helene "Nussa" Farstad driver Husfliden Porsgrunn og Stoffbua i Skien og er en stor leverandør av Beltestakker - i tillegg til at hun arrangerer kurs i bunadsøm. Hun sier at det du minimum trenger er en stor sølje, en halsring og mansjettknapper.

STOR SØLJE

Vi har fem store søljer, som alle kan brukes i stedet for bolesølje eller slangesølje:

 • ROSESØLJE – er en av de eldste søljene vi finner i Norge og har fått navnet fra de seks nyre- eller kringlelignende figurer som er satt sammen til en ring eller krans. Vår rosesølje lages med løv i sølv eller forgylt sølv og med bunn i oksidert eller hvitt sølv. Den har 6 Swarovskikrystaller, noe som gjør at den glitrer ekstra fint.
 • HJERTENÅL – er en hjertesølje som har lange røtter i norsk tradisjon. De har ofte krone eller fugler på toppen og ble trolig brukt som kjærlighetsgaver. Fuglene er også et kjærlighetstegn - turtelduer.
Rosesølje og Hjertesølje til Beltestakk
 • SELJORD SØLJE – er en hjertesølje med krone som er inspirert av filigransarbeid. Pynten som henger ned kaller vi «Maria-heng» fordi formen symboliserer Ave Maria (A + M).
 • EIDSVOLL SØLJE – er inspirert av gamle brudekroner. Den har også fugler på toppen og heng laget med edle stener, krystaller og ferskvannsperler.
 • FOSSUM SØLJE – er vår nyeste sølje. Den har en hjerteform med både fugler og krone på toppen, og vakkert heng av edle stener, krystaller og ferskvannsperler.
Store søljer til Beltestakk

HALSRING

Vi har tre halsringer:

 • VINJE HALSRING – den mest tradisjonelle i uttrykket med kruser og Swarovskikrystaller.
 • SELJORD HALSRING – med filigransarbeid og krystaller på en flat bunn.
 • EIDSVOLL HALSNÅL – den mest utradisjonelle med en kvadratisk form og detaljer inspirert av ornamentikk fra bl.a brudekroner.
Halsring til Beltestakk Huldresølv

Disse kan også brukes i halsen:

MANSJETTKNAPPER

Vi har fire mansjettknapper:

 • FILIGRAN – den mest tradisjonelle i uttrykket, med en krystall i valgfri farge.
 • SELJORD – med filigransdetaljer på en flat bunn.
 • EIDSVOLL – flere rader med tvunnede tråder rundt en stor krystall. Denne passer både til kvinner og menn - anhening av hvilken farge man velger.
 • MYNT – tro kopi av mynt fra 1702. Bygger på tradisjon om å bruke sølvmynter som knapper på bunaden.
Mansjettknapp og beltespenne til Beltestakk

BELTESPENNE, MALER OG ANNET TILBEHØR

Maler og beltespenne gjør Beltestakken ekstra staselig. Disse har ingen funksjon bortsett fra å pynte opp, og er gjerne noe man fyller på med etter hvert. (Gavetips!) Øredobber og ring er prikken over i'en til bunaden. TIPS! Velg gjerne smykker som du kan tenke deg å bruke til hverdags også, så blir de ikke liggende i skuffen. :-)

 
 
 
 
Er det noe du lurer på? Ikke nøl med å ta kontakt - enten til en av våre forhandlere eller send oss en epost: post@huldresolv.no

Denne nettsiden benytter seg av Informasjonskapsler (Cookies)Vi er pliktig til å informere deg om dette, og hvis dette er greit kan du fortsette å bruke nettsiden som normalt. Alternativt må du deaktivere bruk av cookies på dine enheter.

Ok, jeg godtar