Huldresølv og de norske sølvtradisjonene
20.11.2014 23:15:00

Huldresølv og de norske sølvtradisjonene

Huldra er en sentral skikkelse i norsk folketro. Hun pyntet seg med det vakreste sølv – Huldresølv. Det var så flott at ingen gullsmed kunne lage maken - heller ikke reparere det om det hadde gått i stykker.

Huldrene hadde egne sølvgruver. Det finnes sagn om folk som har funnet en huldresølvgruve. Når de prøver å returnere til gruva finner de den aldri igjen. Noen ganger lot Huldrene sølvet renne i bekker eller små dråper fra fjellet.

Huldresølvet kunne man ikke ta med seg. Om man så gjorde, fikk man en forbannelse over seg. Fikk man derimot sølvet i gave av Huldrene, for en tjeneste man hadde gjort for dem, eller på annet ærlig vis, brakte sølvet lykke. Og lykken fulgte familien i flere slektsledd.

Sølv som bevis på velstand

I Norge har vi en stor mengde sølv per innbygger. Fra gammelt av var sølvstasen det beste bevis på bondevelstand. Det var det gjeveste form for luksus. Før vi fikk et skikkelig banksystem i Norge mente mange at sølv var den tryggeste investeringen.

Det var mye overtro tilknyttet sølv. Sølv ble brukt til å beskytte mot tusser og troll. En sølvsprette (halsring) eller sølvskilling ble sydd inn i plagget til små barn for å beskytte det. Man mente at sølv også leget sykdommer og tok vare på helsa. Sølv fikk også ølet til å gjære. I tillegg var det kun en sølvkule som kunne ta av dage dem som ikke en blykule beit på. Selv sølv i klokkemalm gav kirkeklokka mer makt.

Denne nettsiden benytter seg av Informasjonskapsler (Cookies)Vi er pliktig til å informere deg om dette, og hvis dette er greit kan du fortsette å bruke nettsiden som normalt. Alternativt må du deaktivere bruk av cookies på dine enheter.

Ok, jeg godtar